FAQ
mikä ihmeen zero waste fashion design?
Zero waste fashion design eli nollajätemetodi on vaatesuunnittelutapa, josta ei synny leikkuujätettä. Vaateteollisuudessa n. 15% kankaasta menee hukkaan jo leikkuuvaiheessa. Zero waste -menetelmässä vaatteen suunnittelu tapahtuu suunnittelemalla kaavat: suunnittelu ja kaavoitus ovat symbioottisia toimintoja. Valmiit kaavat muistuttavat usein palapeliä, josta jokainen osa tulee valmiiseen vaatteeseen käyttöön.
Zero waste -suunnittelu on hidasta ja vaativaa, sillä kaavojen 2D-muotoa on kokoajan sovitettava mielessään 3D vartalolle ja jokaisen viivan muutos vaikuttaa vähintään kahteen kaavanosaan. Prosessi on työläs, mutta myös todella luova ja palkitseva tapa lähestyä vaatesuunnittelua.
saako näitä kaavoja eri koossa?
ZWW -projektin vaatteet suunnitellaan pääosin noin koossa 38. Kaavojen sarjominen eri kokoihin on zero waste -tekniikalla aikaa vievää ja projektilla on rajattu aikataulu sekä budjetti. Muutaman vaatteen kaavoista pyritään tekemään helposti muokattavat eri kokoisille sopiviksi.
Mistä saisin lisää tietoa zero waste -suunnittelusta?
Aiheesta on tehty kirjoja ja tutkimusta, mutta useimmiten materiaalia löytyy vain englanniksi. Suosittelen tutustumaan Holly McQuillanin ja Timo Rissasen kattavaa perusteokseen Zero Waste Fashion Design (2016). Rissanen on myös tehnyt aiheesta väitöskirjansa se löytyy täältä. Suosittelen myös tutustumaan McQuillan johtamaan zero waste -kaavaprojektiin nimeltä Make/Use. ZWW muistuttaa muodoltaan pitkälti Make/Use -projektia, sillä erotuksella että ZWW pyrkii kattamaan koko vaatekaapin minimisisällön aina alusvaatteista lähtien. McQuillan kirjoittaa omaa väitöskirjaansa paraikaa, lisensiaattityöhön voi tutustua täällä.
Lukuisissa kestävää muotia käsittelevissä kirjoissa on myös tietoa zero waste -suunnittelusta, näitä kirjoja ovat mm. Sustainable Fashion and Textiles: Design Journeys (Fletcher 2008), Shaping Sustainable Fashion (Gwilt & Rissanen 2011), Routledge Handbook of Sustainability and Fashion (Fletcher & Tham 2014). Jätteettömällä suunnittelufilosofialla on ikivanhat juuret, ja monien eri kulttuureiden vaatehistoriasta löytyy paljon esimerkkejä materiaalin tehokkaasta hyödyntämisestä.
Miksi jaat kaavat ilmaiseksi, eikö ne tai itse vaatteet kannattaisi myydä?
Tämä on epäkaupallinen suunnitteluprojekti, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi zero waste -suunnittelutapaa ja prosessia, sekä demonstroida, että zero waste -suunnittelutavalla voi suunnitella millaisia vaatteita vain. Toinen tavoite on kannustaa ihmisiä kokeilemaan vaatteiden tekemistä itse. Itse käsin tekemällä ymmärtää kuinka paljon aikaa ja vaivaa kuluu yhdenkin vaatteen valmistukseen, ja kenties itse tehtyyn vaatteeseen syntyy vahvempi side kuin valmisvaatteeseen.
Zero waste on suunnittelutapana hidas, eli toisin sanoen kallis. Vaateyrityksiä on vaikea saada kiinnostumaan sen hyödyntämisestä, sillä nopeus ja halpuus hallitsevat edelleen markkinoita. Muutos parempaan on jo ilmassa, mutta se vaatii tekoja aivan kaikilta: kuluttajilta, yrityksiltä ja systeemitasolla valtioiden lainsäädännöltä. Systeemi josta syntyy jätettä on viallinen systeemi. Tämä projekti demonstroi, millaisia vaihtoehtoisia tapoja vaatesuunnitteluprosessissa on mahdollista hyödyntää. Projektin tarkoituksena ei ole valmistaa uusia tuotteita, vaan jakaa tietoa ja ennen kaikkea toivoa.
Kuka on tämän projektin takana?
Zero Waste Wardrobe on vaate- ja pukusuunnittelija Saara Jolkkosen henkilökohtainen muotoiluprojekti. Jolkkonen on valmistunut taiteen maiteriksi Aalto-yliopistosta. Hänen maisterin opinnäytetyönsä zero waste -suunnittelusta löytyy täältä (vain englanniksi). Jolkkonen on keskittynyt suunnittelutyössään kestävään kehitykseen, ja hän on suunnitellut jätteettömästi vuodesta 2011 lähtien.
Zero Waste Wardrobe on rahoitettu Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.